Sangre de Muerdago & soccer Committee

Deur:
Start:
Entree:8 euro
Tickets:aan de deur

Sangre de Muerdago

Folk from Galicië, Spain. Acoustic guitar, cello, clarinet, hurdy gurdy, key harp.

Sangre de Muérdago betekent ‘het bloed van de maretak’. De band is afkomstig uit de Spaanse regio Galicië en neemt je met hun middeleeuwse folkmelodieën mee naar vervlogen tijden en verdwenen landschappen. Rondom frontman Pablo C. Ursusson heeft zich een groep muzikanten gevormd die een bijna onnavolgbaar hoog niveau van samenspelen heeft bereikt, zoals ook valt te horen op hun net verschenen album ‘O Vento que lambe as miñas Feridas’. Sangre de Muérdago gebruikt behalve akoestische gitaren traditionele instrumenten als de draailier, de nyckelharpa en de bouzouki, gekoppeld aan meerstemmige zang. Zijn teksten zijn in de taal van Galicië, ‘Galicisch’.

Op deze tournee treedt de groep op als viertal, met onder andere een cellist en klarinettist. Deze combinatie maakte de band tot een van de hoogtepunten van het toonaangevende Roadburn Festival en het Into The Great Wide Open Festival op Vlieland vorig jaar: ”Deze muziek is pure schoonheid”, schreef een recensent onlangs. Naast het optreden in Leiden doen zij slechts twee optredens in Nederland.

soccer Committee

Whispering, ambient, folk, soundscapes from Kekerdom, the Netherlands.

Onder de naam Soccer Committee maakt Mariska Baars muziek die zich ergens verhoudt tussen ambient, folk en soundscapes, met fluisterende zang. De muziek laat zich omschrijven als ‘fluisterfolk’, waarbij de muzikante alleen de hoogstnoodzakelijke noten speelt. De ‘stilte’ speelt een grote rol in haar muziek. De uit Leiden afkomstige Baars opereert inmiddels in Kekerdom. Na meer dan tien jaar verraste ze de wereld in 2021 met een plotselinge terugkeer. Dit album is medio 2023 opgevolgd door het album ‘/Lamb’. Deze albums zijn uitgeven door het toonaangevende Belgische label ‘Morc’.

Foto: door Jan Ronald Crans
Reserveringen: paul@resistor.nl